A A A K K K
для людей із порушенням зору
Клесівська територіальна громада
Рівненська область, Сарненський район

Навчальна поїздка до Латвії за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та в рамках проекту «Енергоефективність у громадах – II»

Дата: 30.05.2019 10:11
Кількість переглядів: 491

      З 20 по 24 травня 2019 року за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та в рамках проекту «Енергоефективність у громадах – II», який впроваджується   в Україні за дорученням уряду Німеччини компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH   , яка спільно фінансується Європейським Союзом і  країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією представники громади заступник селищного голови Коханевич Тетяна Михайлівна та провідний спеціаліст відділу економіки, інвестицій, інфраструктури, житлово-комунального господарства, комунальної власності, містобудування та архітектури Богушевська Ірина взяли участь у навчальному візиті до Латвії з метою ознайомлення з досвідом впровадження заходів з енергоефективності та енергетичного менеджменту в муніципалітетах.  В проекті «Енергоефективність у громадах – ІІ» взяли участь 30 громад з усієї країни в тому числі і Клесівська об’єднана територіальна громада.

 

       Протягом навчального візиту представники нашої громади познайомилися з інфраструктурою міст Єлгава, Ауце, Єкабпілс. Мали змогу поставити питання керівникам муніципальних підприємств, жителям щодо тарифів на комунальні послуги та послуги з утримання та обслуговування об’єктів житлового фонду, а разом з тим і питання скорочення шкідливих викидів та споживання енергії.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

      В перший день семінару відвідали м. Єлгаву, населення якого складає 60тис. населення. Ознайомилися з системою енергомоніторингу та енергоменеджменту міста. Особливу увагу заслуговує Центр розумного міста Єлгава – громадський центр оперативної інформації. п. Іво Берколдс зауважив, що центр моніторить роботу об’єктів інфраструктури міста: вуличне освітлення, роботу світлофорів, підземних мереж, регулювання вуличного руху, метеостанції, водозабору, здійснює 3D моделювання повеней та здійснення моніторингу відеонагляду, а також моніторинг енергоносіїв в установах міста.

Фото без опису

Фото без опису

   

      Другий день навчального візиту до Латвії делегація провела в м. Ауце, що є і центром громади. Населення міста складає 2500 громадян, населення громади – 7000. Повну термомодернізацію провели в приміщеннях школи та дошкільного закладу. Роботи проводились за кошти ЄС та місцевого бюджету. Після реконструкції будівель  витрати на теплопостачання зменшились на 40%.

     п. Сольвіта Вілкінська - менеджер ТОВ  «Auce communal services» провела екскурсію по термодернізованих багатоквартирних будинках, де після впровадження проектів витрати на оплату теплопостачання зменшились на 65%. Роботи проводились за кошти ЄС та мешканців.

      Також відвідали реконструйовані очисні споруди, вартість яких складає 1 млн. євро за кошти ЄС. Ознайомились з реконструйованим стадіоном та майданчиком для екстремальних видів спорту.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

       В заключний день навчального туру до Латвії делегація з України відвідала м. Єкабпілс. Населення міста складає – 24000. Спільно з мером міста Айворосом Крапсом обговорили шляхи співпраці українських та латвійських громад в реалізації спільних проектів в різних сферах життя, зокрема в енергозбереженні в рамках програми ЄС та програми співпраці Латвія-Україна.

      На даний час місто працює над наступними проектами: заходи з енергозбереження - проведена повна термомодернізація місцевої лікарні, яка обладнана  сонячними колекторами та котлом з деревної біомаси; будівництво багатофункціонального спортивного комплексу (вартість 13 млн. євро). До речі місто має два професійні клуби з волейболу та баскетболу. Діє програма утеплення багатоквартирних будинків за участю   співфнансування мешканців. Місто приймає участь в ініціативі Угода мерів.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

       Дякуємо Програмі «U-LEAD з Європою»,  проекту «Енергоефективність у громадах – II» за можливість навчального візиту, який об’єднує спільні професійні інтереси та прагнемо якнайшвидше впроваджувати отримані знання у нашій Клесівській селищній об’єднаній територіальній громаді.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь