A A A K K K
для людей із порушенням зору
Клесівська територіальна громада
Рівненська область, Сарненський район

Клесівська громада отримала міжнародний статус міста-кандидата, дружнього для дітей та молоді

Дата: 28.12.2018 14:59
Кількість переглядів: 602

Фото без опису

Клесівська громада здобула статус Кандидата у рамках глобальної ініціативи ЮНІСЕФ, яка впроваджується з 1996 року у 38 країнах світу і вже охопила 3 000 муніципальних округів. В Україні програма стартувала навесні 2018 року після підписання Меморандуму між ЮНІСЕФ, Урядом України та партнерами.

Надання Клесівській об’єднаній територіальній громаді статусу кандидата ініціативи “Громада, дружня до дітей та молоді” є свідченням високої оцінки виконаних місцевою владою дій на першому етапі реалізації Ініціативи та довіри зі сторони ЮНІСЕФ до прагнень Клесівської селищної ради щодо впровадження на практиці в громаді Плану дій із реалізації Ініціативи з дотримання принципів ЮНІСЕФ.

Одночасно, статус кандидата ініціативи “Громада, дружня до дітей та молоді” посилює відповідальність муніципалітету перед громадою, насамперед, перед дітьми, їх батьками та молоддю щодо впровадження завдань та заходів з метою створення комфортного та дружнього до них середовища.

У цьому контексті одним із найбільш важливих та складних викликів для успішної реалізації Ініціативи в громаді є негативна практика залучення дітей та молоді до незаконного видобутку бурштину, що є свідченням порушення прав дітей, зокрема статті 32 Конвенції про права дитини, яка встановлює право дитини на “захист від економічної експлуатації та від виконання будь-якої роботи, яка може являти небезпеку для здоров’я, бути перешкодою в одержанні нею освіти чи завдавати шкоди її здоров’ю, фізичному, розумовому, духовному, моральному та соціальному розвитку”.

Враховуючи, що основними мінімальними критеріями ЮНІСЕФ щодо надання муніципалітетам статусу “Громада, дружня до дітей та молоді” є: 1) досягнення реального прогресу на шляху виконання Плану дій із реалізації Ініціативи та забезпечення прав дітей та молоді в громаді; 2) рівні права та відсутність дискримінації дітей та молоді; 3) активна участь дітей та молоді у всіх етапах реалізації Ініціативи та суспільному життя громади, подальше впровадження Ініціативи в Клесівській об’єднаній територіальній громаді потребуватиме спрямування спільних зусиль місцевої влади, громадськості та бізнесу задля досягнення відчутних практичних результатів щодо припинення практики залучення дорослими дітей та молоді до незаконного бізнесу, їх економічної експлуатації. З цією метою нагальною потребою є забезпечення постійного спільного моніторингу ситуації та оцінки прогресу. Перша експертна оцінка має бути проведена за підсумками І півріччя 2019 року. 


Для довідки.

Ініціатива ЮНІСЕФ «Громада, дружня до дітей та молоді» — це глобальний рух, який об’єднує місцеву владу, громадянське суспільство та бізнес у досягненні консенсусу в ключових напрямках розвитку добробуту всіх дітей та молоді. Партнерами ініціативи в Україні: Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ); Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA); Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України; Міністерство соціальної політики України; Міністерство молоді та спорту України; Уповноважений Президента України з прав дитини; Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України»; Уповноважений Президента України з прав дитини, Асоціація органів місцевого самоврядування, Національна Молодіжна Рада Україна.

Ініціатива «Громада, дружня до дітей та молоді» передбачає захист 5 базових прав дитини, включаючи право бути почутими,  право на охорону здоров’я, освіту, соціальний захист, право на безпеку, дитинство, визнання та справедливе ставлення. Громади, які вестимуть активну роботу в напрямку захисту прав дітей та молоді та виконають план дій, отримуватимуть офіційний статус, який дозволить громаді більш тісно працювати з іншими громадами, як всередині України, так і за її межами, залучати інвестиції, передусім, у соціальні проекти.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь